top of page
Foto van schrijverChantal

BLOG #3: Waarom krachttraining?

Wat leuk je te zien bij de derde blog alweer van Domstad Fitness! Vandaag neem ik je mee in het fenomeen krachttraining. Hier wordt namelijk vaak nogal verschillend over gedacht, dus ik wil je graag vertellen waarom ieder mens dit zou moeten doen. En nee, dit wordt geen betoog waarin ik iedereen een sportschool abonnement wil aansmeren, geen zorgen. Het heeft voornamelijk te maken met de huidige levensstijl van de mens: het zittende wezen. Dit is namelijk niet altijd zo geweest, sterker nog, dit is een hele recentelijke ontwikkeling in de geschiedenis van de mens. Dit heeft gevolgen voor ons lichaam en hier zullen we iets aan moeten doen.


Het lopende wezen: de mens

De homo sapien heeft er miljoenen jaren over gedaan om te evolueren in een rechtopstaand, op twee benen lopend wezen. En toen besloten wij in een paar eeuwen dat we helemaal niet meer gaan lopen, maar zitten. Achter een computer. De technologische ontwikkelingen hebben eraan bijgedragen dat we veel zwaar fysiek werk niet meer hoeven te verrichten. Denk hierbij aan de landbouw en constructie werkers. Zonder machines was dit een vorm van arbeid waarbij het lichaam geen honderd jaar meeging. De technologische ontwikkelingen hebben zeker een positieve bijdrage gehad voor het menselijk lichaam, maar kent ook een keerzijde.



Slappe en strakke spieren

Ons lichaam bestaat uit botten, en spieren. Dit wordt ook wel het bewegingsapparaat genoemd. De botten zorgen voor stevigheid en de spieren houden deze botten in het gareel en zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Ga maar na: zonder spieren waren we een hoopje botten geweest en zonder botten een in elkaar gezakt hoopje spier. Onze spieren en botten hebben continu prikkels nodig die ervoor zorgen dat ze sterk blijven. Als je bepaalde spieren nooit gebruikt, worden ze slap.


Doordat we onze dagen voornamelijk zittend doorbrengen, zijn er bepaalde spieren die slap worden en sommige spieren worden juist strak. Deze slappe spieren kunnen het skelet niet goed meer bij elkaar houden en dit zorgt voor blessures. Het ziet er ongeveer zo uit:


Houding: We zitten achter het bureau met onze schouders naar voren, opgetrokken.

Gevolg: Rug spieren worden slap en los, borst spieren worden kort en strak.


Houding: We zitten met onze benen in een hoek van 90 graden op een stoel.

Gevolg: Spieren die over de knie heen gaan worden los en slap, hamstrings worden strak. Bil spieren worden slap, spieren bij de heup worden strak.


Ga maar eens na: blessures op de plekken waar de spieren slap worden komen vaak voor, zoals knieblessures en rugklachten. Waar de spieren juist strak worden, komen ook klachten voor. Denk maar aan nekklachten waar de spieren continu op spanning staan.


Dus krachttraining als oplossing?

Krachttraining zorgt ervoor dat de slappe spieren weer sterk worden en het lichaam weer gebalanceerd wordt. Het is eigenlijk redden wat er te redden valt: het gevecht tegen het zittende lichaam dat niet klaar is om de hele dag te zitten. Het is goed om voor jezelf na te gaan hoe jouw dag eruitziet voor je lichaam. Beweeg je minimaal? Dan is het geen slecht idee om meer beweging in je dag te implementeren. In de ideale situatie doe je drie keer per week krachttraining waarbij je het gehele lichaam traint.


Geen idee wat voor oefeningen je hiervoor zou moeten doen? Vraag dan vandaag nog een persoonlijk trainingsschema aan. Wil je zeker weten dat je de oefeningen goed uitvoert? Laten we dan samen gaan trainen. Dan zoek ik uit hoe we jouw lichaam weer in balans krijgen en zorg ik ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert om blessures te voorkomen.


Tot snel!


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page